Springerpark schoonhoven

Een park van betekenis voor de vestingstad.

Onderzoek brengt historische ontwikkeling in beeld

Het stadspark op de Trompertswal is in 1918-1921 aangelegd op de vestingwallen van de stad Schoonhoven. Het parkontwerp is van de hand van de beroemde landschapsarchitect L.A. Springer (1855-1940) en uitgevoerd in late landschapsstijl. Het park staat ook wel bekend als het ‘Springerpark’.

Aan het begin van de 21e eeuw is het rijksmonumentale stadspark nodig aan een opknapbeurt toe. De gemeente wil als eigenaar zorgvuldig omgaan met het park en startte een onderzoek. Binnen dit onderzoek heeft NM tijdens een stage de historische ontwikkeling van het stadspark in beeld gebracht. Hiervoor is onder andere archiefonderzoek uitgevoerd in Wageningen (Speciale Collecties, TUiN), waar enkele ontwerptekeningen van Springer zijn bestudeerd. In het streekarchief is een gedeeltelijke plantenlijst teruggevonden. Een inventarisatie van de monumentale bomen, advies voor herstel naar oorspronkelijk ontwerp en een globale kostenraming vormden ook onderdeel van de opdracht.

Het onderzoek heeft de basis gevormd voor het later opgestelde herstelplan door een extern bureau. Het stadspark is in 2008 volledig gerestaureerd en is nu toekomstbestendig ingericht.

    

< Terug naar project-overzicht

Projectdetails

Gemeente Schoonhoven
Mei – juli 2003