WIKIRAIL NEDERLAND

De app die treinreizen tot een culturele belevenis maakt

Het Nederlandse polderlandschap met de weidse graslanden, kaarsrechte sloten, dijken en boerderijen is wereldberoemd. Als bakens in dit landschap staan monumentale kerkgebouwen, verdedigingswerken, molens en meer. Een treinreis biedt een prachtig panorama van dit cultuurlandschap, dat niettemin overwegend anoniem blijft. WikiRail is de eerste audiovisuele en interactieve reisgids die de verhalen achter het uitzicht toegankelijk maakt en tot leven brengt. Voor iedereen die meer uit treinreizen wilt halen, biedt deze innovatieve app een unieke ervaring van de geschiedenis, huidige samenhang en toekomstige ontwikkelingen van het landschap en cultureel erfgoed die aan je voorbij trekken.

 “Het bijzondere van het ogenschijnlijk gewone Nederlandse landschap ervaren”

De audiotour is GPS-gestuurd: terwijl je uit het raam blijft kijken, starten de verhalen automatisch. De app maakt het bovendien mogelijk te specificeren aan welke zijde van de trein de reiziger zich bevindt, en biedt op dat blikveld afgestemde informatie aan. Wil je meer over het onderwerp weten, klik dan door naar de website of bekijk extra beeldmateriaal. Wil je je ervaringen delen, houd dan een persoonlijk reisblog bij en deel deze via social media. Bij aankomst op het station biedt WikiRail relevante stadsinformatie over verblijf, openbaar vervoer, horeca en bezienswaardigheden in de omgeving.

Samenwerking met Duitsland
WikiRail werd ontwikkeld door het Duitse filmproductiebedrijf Filmband en softwareontwikkelaar Quimron. In 2016 verkreeg de lancering van de app op het ICE-traject Berlijn-Hamburg wereldwijde media-aandacht.
Projectleider Thomas van den Brink (THOM – Telling History with Original Maps) heeft samen met Welmoed Wijmans (Wijmans Cultuurperspectief) en Nelleke Manschot (NM | erfgoed en landschap) WikiRail Nederland opgericht. Er wordt momenteel gewerkt aan een eerste pilot-project.

< Terug naar project-overzicht

 

Projectdetails

WikiRail – Filmband – Quimron
September 2017 – heden